Phillips Residence

Phillips Residence 2017-10-27T12:25:38+00:00

Project Description

Coastal Canyon Home

The design for this three-bedroom home and art studio was inspired by a mysterious sense of being washed ashore in a coastal canyon, and the buildings are massed along an imagined “high tide” line. The home’s secluded feeling belies its developed surroundings.

Our client grew up in a hilltop Sim Bruce Richards home in Point Loma and spent a great deal of his youth exploring the canyon below. He eventually purchased the canyon lot with hopes of building his own home there.

With strong connections to the land and neighborhood, the family of three wanted a home that would blend into the surrounding canyon, keep most of the natural landscape intact, and preserve the neighbors’ views down the canyon to the ocean.

Terraced roofs rise from the understated entry allowing neighboring view sheds to be maintained. The project also needed to:

  • Emphasize ocean and canyon views. Although the view corridor is quite small, all of the living areas enjoy views, even the kitchen. The owner loves being able to look out at the ocean from the kitchen island. The master bathroom is the only “landlocked” room in the house.
  • Create a natural feel without using a great deal of wood. Although mostly comprised of plastered walls, warmth is created by the economical use of wood on the exterior and decks; and is continued inside with bamboo floors, exposed Glu-Lam beams, and 1x wood ceiling, natural daylighting, and an operable window wall at kitchen/dining for indoor/outdoor living. Reclaimed pavers and splayed railroad ties were used to expand the “high tide” concept into the landscaping.
  • Respond to a tight building envelope. The architect worked with the owners to organize a 3-dimensional “jigsaw” puzzle with spaces as individual as the people using them, and to create natural circulation flow through a split level home. The stepped design allows the home to be simultaneously perched above and nestled into the canyon, providing both cozy and airy spaces.

Phillips Project Team

Project Details

Year:

Program:

3,718 sq ft 3 bedroom, 3-1/2 bath residence with walk-out basement art studio, 3 car garage

Location:

San Diego, California