Views and Daylighting Enhance “Bridged” Home

This rebuild from 2003 Cedar Fire presented the soon-to-be-retired couple an opportunity to upgrade their living environment and enhance their great appreciation for their home site of many years.  The initial concepts driving the design were varied—taking advantage of views of a bouldered hillside to the east, while focusing spaces towards secondary views of the property’s western slope and a newly created hillside water-feature installed by the owners.

The pathway to the entrance of the home is a circuitous one, providing the visitor an unfolding experience along the route. The path weaves from the garage at the east into the south wing courtyard, through a gated courtyard, under a fanned pergola (not yet constructed), and finally leads to the rib-like curved fascia, water feature, and into the entrance on the central west side of the home.

The living and bedroom wings of the home are “bridged” by a bright hallway lined with windows and French doors opening on to two courtyards.  A sense of exterior space blending into interior is deepened by quarry pavers carried across the “bridge” floor, linking the courtyards together.

Open beam ceilings and wooden cabinetry add warmth to the space and clarity of line.  Stone veneer fin walls anchor the building at key locations throughout the home and provide a textured contrast to the neutral exterior plaster finish.

A recyclable metal roof was specified to provide long-term durability and fire protection. The undersides of the exterior eaves were plastered to reduce the threat of future fires repeating the damage of 2003.